Naar het buitenland

Met hond of kat

De vakantie is altijd een leuke tijd. Mensen willen vaak hun hond meenemen op vakantie omdat deze ook recht heeft op vakantie, veel minder vaak nemen mensen hun kat mee maar ook dit gebeurt wel eens.

Indien u uw hond of kat meeneemt op vakantie moet u met een aantal dingen rekening houden. Het is per 3 juli 2004 verplicht dat honden, katten en fretten die de grens van Nederland overgaan getatoeëerd of gechipt zijn.

Er komen buiten Nederland ziektes voor die wij hier niet kennen en die niet altijd even goede vooruitzichten geven indien uw huisdier hiermee besmet raakt. Rabiës, Babesiosis en Leishmania, hartworm zijn een aantal van de ziektes die in Europa voorkomen, maar nog niet in Nederland. Wat zijn dit nu voor ziektes?

Rabiës

Wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Hiertegen moet uw hond of kat minimaal een maand voor vertrek naar het buitenland geënt worden. Deze vaccinatie is drie jaar geldig. Vanaf 3 juli 2004 bestaat er een Europees paspoort voor huisdieren. De rabiësenting moet daar in vermeld zijn. Mocht een dergelijk paspoort nog niet in uw bezit zijn, dan is het bij ons verkrijgbaar.

Babesiose & Ehrlichiose

Babesiosis wordt veroorzaakt door de bloedparasiet Babesia. De parasiet wordt overgebracht door teken die in warmere landen wonen. Eén tot drie weken na infectie krijgt de hond koorts, bloedarmoede en hij plast roodbruine urine. Sommige honden worden pas maanden later ziek. Bij de kat komt de ziekte sporadisch voor. Bij geen behandeling kan de hond of kat hieraan overlijden.

Ehrlichiose wordt veroorzaakt door een rickettsia (Ehrlichia) in de witte bloedcellen. Dit organisme (iets tussen een virus en bacterie in) wordt overgebracht door dezelfde teken als Babesia. Honden lopen het meestal op na een verblijf in warmere landen zoals in Zuid- en Oost-Europa en de Antillen, maar er zijn al gevallen in Nederland bekend. Honden kunnen vrij snel na infectie ziek worden, maar ook pas jaren later. Ehrlichia canis infecties bij de kat zijn zeldzaam.

Leishmaniosis

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania en wordt overgebracht door stekende kleine zandvliegjes. Nederlandse honden lopen de ziekte meestal in het Middellandse Zeegebied op. Na besmetting duurt het vaak jaren voordat de hond ziek wordt: de hond vermagert, krijgt huidklachten en kan aan de gevolgen van de ziekte overlijden.

Het is niet mogelijk tegen deze ziekte te enten. U kunt wel indien u uw hond meeneemt, overwegen uw hond van zonsondergang tot een paar uur na zonsopgang binnen te houden. De zandvliegjes zijn zo klein dat gewoon horrengaas ze niet tegenhoudt.

Hartworm

Deze ziekte wordt overgebracht door muggen in het Middellandse Zeegebied. Bij de ziekte zijn er hele lange volwassen wormen in het hart aanwezig. Hierdoor kan het hart minder goed werken en geeft dus uiteindelijk hart- en longklachten.

Ziekte van Lyme

Deze ziekte komt ook in Nederland voor, vooral in het zuiden van het land en rukt steeds verder op. In België  wordt de ziekte redelijk vaak geconstateerd. Naast Nederland en België komt de ziekte in de hele wereld voor.

Ziekte van Lyme gaat vaak gepaard met kreupelheid en koorts. De ziekte wordt door teken overgebracht. Ook mensen kunnen de ziekte via teken oplopen. Het is daarom belangrijk om als er al teken aanwezig zijn deze zo snel mogelijk te verwijderen.

Tijdens de reis

Behalve met ziektes moet u tijdens de reis ook rekening houden met uw hond/kat. Laat tijdens de reis uw hond regelmatig uit en zorg voor voldoende  water. Wat de kat betreft zorg dat deze tijdens de reis voldoende kan drinken en dat ook de behoefte gedaan kan worden als de reis erg lang duurt.

Indien u uw hond/kat met het vliegtuig meeneemt informeer dan bij de luchtvaart maatschappij wat de voorschriften zijn.

Wanneer u op de plaats van bestemming bent aangekomen laat de hond/kat dan eerst even tot rust komen voordat u ze loslaat (bij voorkeur de kat aan een lijntje loslaten omdat katten nogal eens de neiging hebben erg ver op onderzoek uit te gaan).

Ons advies

Gebruik tijdens de vakantie bij de hond een pipet tegen teken, vlooien, zandvliegen en muggen en een tablet tegen hartworm en andere wormen. Bij de kat kan je een pipet gebruiken die tegen vlooien, teken, de hartworm en andere wormen werkt. Deze werkt niet tegen zandvliegen maar Leishmania komt dan ook zelden voor bij de kat.

Terug naar Preventieve zorg