SPOED
0495 745 929

Veelgestelde vragen

Hoe vang ik urine op en hoelang kan ik die bewaren?

Bij de hond kan je urine het beste opvangen met een bord of een potje wanneer je de hond uitlaat. Je kan ook de urine van een gladde ondergrond optrekken met een spuitje. 

Bij de kat is moeilijker. Soms lukt het om een lege kattenbak te plaatsen en zo de urine op te vangen maar vaak willen ze niet zomaar in een lege bak plassen. In praktijk kan je plastic kattenbakkorrels krijgen zodanig dat je kat het gevoel heeft dat hij kan graven en tegelijk wordt de urine niet geabsorbeerd.

Het binnenbrengen van urine doe je best zo snel mogelijk. Je kan het wel even bewaren in de koelkast maar hoelanger je wacht hoe meer kans dat er zich kristallen gaan vormen. Dit zorgt ervoor dat wij de urine minder goed kunnen beoordelen.

Hoeveel dagen moet ik ontlasting opvangen voor een ontlastingsonderzoek?

Bij heel zieke patienten kunnen we een ontlastingsonderzoek doen op ontlasting van 1 dag maar als de hond niet ziek is, is het beste om ontlasting van 3 dagen op te vangen. Sommige parasieten scheiden niet dagelijks eitjes uit waardoor de kans de kans op vals negatieven vergroot bij ontlasting van 1 dag.